Prezentare

Comuna Cocorastii Colt, ca unitate administrativ-teritoriala, este persoana juridica cu deplina capacitate, care poseda un patrimoniu si are initiativa in tot  ceea ce priveste administrarea intereselor publice locale, exercitandu-si autoritatea, in conditiile legii pe teritoriul delimitat prin lege.

Cocorastii Colt – comuna cu statut de autoadministrare, numele sau provenind de la familia de boieri Cocorascu pe ale carei proprietati s-au stabilit locuitorii ce formeaza azi lantul de sate ce apartin comunei Cocorastii Colt.

Comuna Cocorastii Colt, comuna de sine statatoare in perioada interbelica, a fost desfiintata in anul 1968, unificandu-se cu alte doua comune, Manesti si Baltita, sub denumirea generica de Manesti.

Dorinta locuitorilor a fost intotdeauna de a reveni la vechea impartire administrativa, care corespunde mai bine atat traditiilor istorice cat si realitatilor economice sau sociale.

In anul 1998, Consiliul Local Manesti a reluat aceasta problema si, prin Hotararea nr.10 din 5 mai 1995, a aprobat declansarea procedurilor pentru ca localitatea Cocorastii Colt sa redevina comuna.

In anul 2001, prin Hotararea nr.2 din 14.02.2001, Consiliul Local a pus din nou in discutie si a aprobat aceeasi problema. in sedinta Consiliului Local din 19 februarie 2003, prin Hotararea nr.6, s-a aprobat organizarea si desfasurarea referendumului avand ca obiect reinfiintarea comunei Cocorastii Colt.

Hotararea luata a avut in vedere Legea nr.351 / 6 iulie 2001 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a IV-a – Reteaua de localitati, publicata in Monitorul Oficial nr.408 din 24 iulie 2001, care prevede ca organizarea de noi comune se face prin lege, la propunerea Consiliului Local, in urma consultarii prin referendum a populatiei din unitatea administrativ teritoriala.
in cursul anului 2003, visul locuitorilor s-a implinit si Cocorastii Colt este comuna a judetului Prahova.